• Właściwości wody i słodzonych napojów gazowanych

    Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, mgr Ewa Rychlik

    Właściwości wody i słodzonych napojów gazowanych

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ spożycia wody na masę ciała

    Klaudia Wiśniewska, Ewa Kurowska, Katarzyna Okręglicka

    Wpływ spożycia wody na masę ciała

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro

    mgr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dr hab. Piotr Socha, prof. dr hab. Jerzy Socha

    Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży

    Mgr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dr hab. n. med. Piotr Socha, prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha

    Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zalecenia dla zdrowszego nawodnienia organizmu: zdrowie publiczne a otyłość i cukrzyca typu 2

    Lafontan i wsp.

    Zalecenia dla zdrowszego nawodnienia organizmu: zdrowie publiczne a otyłość i cukrzyca typu 2

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Łagodne odwodnienie organizmu wpływa na nastrój u zdrowych młodych kobiet oraz Łagodne odwodnienie organizmu zaburza sprawność poznawczą i nastrój u mężczyzn

    Armstrong i wsp. oraz Ganio i wsp.

    Łagodne odwodnienie organizmu wpływa na nastrój u zdrowych młodych kobiet oraz Łagodne odwodnienie organizmu zaburza sprawność poznawczą i nastrój u mężczyzn

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ stopniowego ograniczania spożycia płynów na nastrój i fizjologiczne wskaźniki odwodnienia organizmu u kobiet

    Pross i wsp.

    Wpływ stopniowego ograniczania spożycia płynów na nastrój i fizjologiczne wskaźniki odwodnienia organizmu u kobiet

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ zmian w zakresie spożycia wody na nastrój osób spożywających duże i małe ilości płynów

    Natalie Pross

    Wpływ zmian w zakresie spożycia wody na nastrój osób spożywających duże i małe ilości płynów

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Woda jako podstawowy składnik pokarmowy

    grupa ekspertów

    Woda jako podstawowy składnik pokarmowy

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Interwencja polegająca na edukacji na temat spożycia wody poprawia stan nawodnienia i wydolność fizyczną u młodzieży uprawiającej sport

    Kavouras i wsp.

    Interwencja polegająca na edukacji na temat spożycia wody poprawia stan nawodnienia i wydolność fizyczną u młodzieży uprawiającej sport

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zwiększenie dziennego spożycia wody obniża ryzyko kamieni nerkowych – na podstawie pomiarów wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI)

    de La Guéronnière i wsp.

    Zwiększenie dziennego spożycia wody obniża ryzyko kamieni nerkowych – na podstawie pomiarów wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI)

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Farmakokinetyczna analiza absorpcji, dystrybucji i usuwania wody z organizmu

    Péronnet i wsp.

    Farmakokinetyczna analiza absorpcji, dystrybucji i usuwania wody z organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Ekspresja genów w mózgu w zależności od stanu nawodnienia organizmu

    Tang i wsp.

    Ekspresja genów w mózgu w zależności od stanu nawodnienia organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Małe spożycie wody a ryzyko wystąpienia hiperglikemii

    Roussel i wsp.

    Małe spożycie wody a ryzyko wystąpienia hiperglikemii

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Spożycie płynów i składników odżywczych a ryzyko przewlekłej choroby nerek

    Strippoli i wsp.

    Spożycie płynów i składników odżywczych a ryzyko przewlekłej choroby nerek

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Opłacalność pierwotnej prewencji kamicy nerkowej dla krajowego systemu opieki zdrowotnej

    Lotan i wsp.

    Opłacalność pierwotnej prewencji kamicy nerkowej dla krajowego systemu opieki zdrowotnej

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Znaczenie spożycia płynów w profilaktyce chorób układu moczowego: krótki przegląd

    Lotan i wsp.

    Znaczenie spożycia płynów w profilaktyce chorób układu moczowego: krótki przegląd

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zależność między spożyciem wody, przewlekłą chorobą nerek i chorobami układu krążenia: analiza przekrojowa danych zebranych w ramach badania NHANES

    Sontrop i wsp.

    Zależność między spożyciem wody, przewlekłą chorobą nerek i chorobami układu krążenia: analiza przekrojowa danych zebranych w ramach badania NHANES

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zależność między właściwymi dla moczu wskaźnikami biologicznymi nawodnienia organizmu a całkowitym spożyciem płynów u zdrowych osób dorosłych

    Perrier i wsp.

    Zależność między właściwymi dla moczu wskaźnikami biologicznymi nawodnienia organizmu a całkowitym spożyciem płynów u zdrowych osób dorosłych

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Biologiczne wskaźniki nawodnienia organizmu u osób dorosłych o różnych przyzwyczajeniach w zakresie spożycia płynów

    Perrier i wsp.

    Biologiczne wskaźniki nawodnienia organizmu u osób dorosłych o różnych przyzwyczajeniach w zakresie spożycia płynów

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Biologiczne wskaźniki nawodnienia i spożycie płynów w ramach diety u kobiet

    Armstrong i wsp.

    Biologiczne wskaźniki nawodnienia i spożycie płynów w ramach diety u kobiet

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Dobowe wahania i reaktywność biologicznych wskaźników nawodnienia organizmu na zmiany w zakresie dziennego spożycia wody

    Perrier i wsp.

    Dobowe wahania i reaktywność biologicznych wskaźników nawodnienia organizmu na zmiany w zakresie dziennego spożycia wody

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Objętość moczu i zmiana wartości eGFR w środowiskowym badaniu kohortowym

    Clark i wsp.

    Objętość moczu i zmiana wartości eGFR w środowiskowym badaniu kohortowym

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wazopresyna: nowy cel w zapobieganiu chorobie nerek i opóźnianiu jej wystąpienia?

    Bankir i wsp.

    Wazopresyna: nowy cel w zapobieganiu chorobie nerek i opóźnianiu jej wystąpienia?

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Aktywność fruktokinazy pośredniczy w uszkodzeniach nerek wywołanych odwodnieniem organizmu

    Richard J. Johnson i wsp.

    Aktywność fruktokinazy pośredniczy w uszkodzeniach nerek wywołanych odwodnieniem organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wzorce spożywania płynów: badanie epidemiologiczne przeprowadzone wśród dzieci i młodzieży w Brazylii

    Feferbaum i wsp.

    Wzorce spożywania płynów: badanie epidemiologiczne przeprowadzone wśród dzieci i młodzieży w Brazylii

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Spożycie płynów przez meksykańskie kobiety w okresie ciąży i przez pierwsze 6 miesięcy karmienia piersią

    Homero Martinez

    Spożycie płynów przez meksykańskie kobiety w okresie ciąży i przez pierwsze 6 miesięcy karmienia piersią

    CZYTAJ CAŁOŚĆ